• Ελλάδα: Σόλωνος 53 & Σίνα, Αθήνα 10672
  • (+30) 6949800540
  • USA: 287 Park Ave S, New York, ΝΥ 10010
  • +1 (215) 452-8337
  • recruitment@usa-cs.com

NCAA: Divisions 1, 2, 3

Τι σημαίνει να είσαι αθλητής D1, D2 και D3;
Εάν είστε αθλητής Λυκείου, μπορεί να ψάχνετε να συνεχίσετε την αθλητική και ακαδημαϊκή σας καριέρα σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Καθώς έρχεται η ώρα να επιλέξετε μεταξύ Πανεπιστημίων βάσει των αθλητικών τους προγραμμάτων, θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στις αθλητικές κατηγορίες: D1, D2 & D3 της NCAA.
Αλλά τι σημαίνουν αυτές οι κατηγορίες και πώς θα επηρεάσουν το χρόνο που θα απαιτηθεί να ξοδέψετε στο αθλητικό σκέλος, παράλληλα με τις σπουδές σας; Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι σημαίνει να αγωνίζεται ένας αθλητής στη D1, D2 ή D3 και πώς η κάθε κατηγορία επηρεάζει την ακαδημαϊκή και αθλητική του εμπειρία.
Τι σημαίνουν οι D1, D2 και D3;
Οι D1, D2 και D3 αντιπροσωπεύουν τις τρεις κατηγορίες που διευθύνονται από την NCAA (National Collegiate Athletic Association). Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν τα περιφερειακά πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται τα περισσότερα Πανεπιστήμια και Κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν μια ομάδα δεν αγωνίζεται στο NCAA, είναι συνήθως μια ομάδα που παίζει φιλικούς αγώνες εντός ή εντός των σχολών ή αγωνίζεται στη διοργάνωση της ΝΑΙΑ (National Association of Intercollegiate Athletics).
Διαφορές μεταξύ D1, D2 και D3
Ουσιαστικά, όλες οι διαφορές μεταξύ των D1, D2 και D3 αφορούν τo αθλητικό επίπεδο και την ανταγωνιστικότητα. Η D1 είναι η πιο ανταγωνιστική κατηγορία, ενώ η D3 είναι η λιγότερο ανταγωνιστική. Οι πιο έμπειροι και ανταγωνιστικοί αθλητές μπορούν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να ενταχθούν σε Πανεπιστήμια της D1. Εν τω μεταξύ, οι αθλητές της D3 μπορεί να περνούν λιγότερο από τον χρόνο τους στις προπονήσεις, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ακαδημαϊκή τους πορεία. Ας δούμε πώς αυτή η αλλαγή στο επίπεδο έντασης μεταξύ των τριών κατηγοριών επηρεάζει κάθε πτυχή της εμπειρίας ενός αθλητή-φοιτητή στο Πανεπιστήμιο.

Οικονομική Ενίσχυση D1

Αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα, είναι αρκετά συνηθισμένο για τους αθλητές D1 να λαμβάνουν πλήρη υποτροφία (full ride). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν για κανένα από τα έξοδα του κολεγίου τους. Αυτό περιλαμβάνει δίδακτρα, διαμονή στο campus και διατροφή, επιστημονικά συγγράμματα και ο,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Μπορεί να λάβουν ακόμη και ένα επίδομα κολεγίου. Εάν δεν έχουν πλήρη υποτροφία, συνήθως λαμβάνουν μια αρκετά σημαντική οικονομική βοήθεια που μπορεί να φτάσει έως το 85% των συνολικών εξόδων. Τα πανεπιστήμια που ανήκουν στη D1 λαμβάνουν επίσης μεγάλη προσοχή από τους προπονητές των επαγγελματικών ομάδων (πχ στο ποδόσφαιρό, το american football), γεγονός που μπορεί να δώσει στους αθλητές τους περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αθλητική εξέλιξη μετά την αποφοίτησή τους.
Έτσι, εάν έχετε βάλει στόχο να αγωνιστείτε στο υψηλότερο αθλητικό επίπεδο και να απογειώσετε την αθλητική σας καριέρα, ένα Πανεπιστήμιο που αγωνίζεται στη D1 μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Οικονομική Ενίσχυση D2

Οι αθλητές της D2 λαμβάνουν συνήθως μερική υποτροφία η οποία μπορεί να καλύψει μέχρι το 85% του συνολικού κόστους. Η απόκτηση πλήρους υποτροφίας είναι πολύ σπάνια στη D2. Στα Πανεπιστήμια που ανήκουν στην D2, το αθλητικό σκέλος δεν είναι τόσο απαιτητικό, κάτι που μπορεί να αφήσει περισσότερο χώρο για ακαδημαϊκά ή άλλα ενδιαφέροντα.

Οικονομική Ενίσχυση D3

Δυστυχώς, τα Πανεπιστήμια της D3 δεν προσφέρουν αθλητικές υποτροφίες. Αν και μπορεί να λάβουν χρήματα από το σχολείο ως αποτέλεσμα των αθλητικών επιτευγμάτων τους, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια σε σχέση με τα Πανεπιστήμια των D1 και D2.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σχολεία δεν μπορούν να δώσουν απευθείας αθλητικές υποτροφίες σε αθλητές D3. Μπορεί να κερδίσετε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που αντικατοπτρίζει τα αθλητικά σας επιτεύγματα, αλλά δεν θα συνδέεται άμεσα με την αθλητική σας καριέρα.

Αντίθετα τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στην D3, μπορούν να προσφέρουν Ακαδημαϊκές υποτροφίες καθώς και οικονομική στήριξη βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Βασική διαφορά μεταξύ D3 και D1 & D2
Η βασική διαφορά εδώ είναι ότι εάν ένας αθλητής D3 αποφασίσει σε κάποια χρονική στιγμή να εγκαταλείψει την αθλητική του καριέρα, θα εξακολουθεί να λαμβάνει τα χρήματα της οικονομικής βοήθειας ή της ακαδημαϊκής υποτροφίας. Έτσι, αν και το ποσό της υποτροφίας μπορεί να είναι μικρότερο από ο,τι θα μπορούσαν να λάβουν από τις αθλητικές υποτροφίες που προσφέρουν οι D1 και ή D2, αυτό δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή τους ή όχι σε ένα άθλημα. Για αθλητές που δεν είναι σίγουροι αν θέλουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, η D3 θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δεν θέλετε να καταλήξετε σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να προπονείστε και να αγωνίζεστε επειδή η οικονομική σας βοήθεια βασίζεται στην αθλητική υποτροφία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη που μπορείτε να αποκτήσετε σε κάποιο Πανεπιστήμιο της D3, και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το τι θέλετε για το μέλλον σας.
Διαδικασία αναζήτησης υποτροφίας
Για κάθε τμήμα, η αναζήτηση υποτροφίας μπορεί να είναι λίγο διαφορετική όσον αφορά τους κανόνες και πότε ξεκινά χρονικά. Για την D1 συνήθως η διαδικασία ξεκινάει από την πρώτη λυκείου. Από την άλλη πλευρά, στην D2 η διαδικασία ξεκινάει από τη δευτέρα λυκείου και συνεχίζεται μέχρι και την τρίτη λυκείου. Για την D3 η διαδικασία ξεκινάει προς το τέλος της δευτέρας λυκείου και συνεχίζεται μέχρι και την τρίτη λυκείου. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πανεπιστήμιο που έχουμε στοχεύσει. Μπορεί ορισμένοι προπονητές πανεπιστημίων που ανήκουν στις D2 ή D3 να αρχίσουν να στρατολογούν τοπικά ταλέντα ήδη από την πρώτη λυκείου ή στις αρχές της δευτέρας. Συχνά, τα κολέγια προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα στη στρατολόγηση ταλέντων από την περιοχή τους. Έτσι, μπορεί η προσέγγιση ορισμένων πανεπιστημίων της D2 ή D3 να ξεκινά νωρίτερα.